Pegan Diyeti Nedir?

Pegan Diyeti

Pegan diyeti, iki popüler beslenme akımından ilham almaktadır. Bunlar; paleo ve vegan felsefesi şeklindedir. Pegan beslenmenin yaratıcısı ise Dr. Mark Hyman olarak bilinmektedir.

Peganizm, iltihabı azaltır ve kan şekeri seviyelerini dengede tutar. Dolayısıyla sağlıklı bir beslenme deneyimi elde etmenize yardımcı olmaktadır.

Pegan Beslenme Nedir?

Pegan Diyeti

Pegan diyeti, düşük glisemik indekse sahip meyve ve sebzelerin, düşük miktarda hayvansal proteinlerin ve sağlıklı yağların tüketimine dayanmaktadır. Sınırlı miktarda baklagiller ve tahılların tüketimi mümkündür.

Amerikalı doktor Mark Hyman, pegan beslenme stilini icat etmiştir. Ona göre, vegan beslenme, kilo vermenize yardımcı olabilir, diyabeti tersine çevirebilir ve kolesterol seviyelerini dengeleyebilir. Ancak et ve yağ tüketilen, tahıl ve baklagiller tercih edilmeyen paleo diyeti de aynı etkileri yaratabilir.

Mark Hyman tarafından sunulan çözüm ise ona göre vegan ve paleo diyetlerinin en iyi yönlerini birleştirmek olmuştur. Bu da pegan diyeti kavramını ortaya çıkarmıştır. Doktor, pegan beslenmenin sağlıklı olmasının yanı sıra gezegen için sürdürülebilir olmayı ve hayvanlara karşı şefkatli olmayı amaçladığını söylemektedir.

Pegan Diyeti Ne Demek?

Pegan diyeti, vegan ve paleo beslenme düzenlerinin bazı yönlerini alan bir beslenme şeklidir. Besin maddeleri bakımından yoğun olan yiyeceklerin iltihabı azalttığı, kan şekerini düzenlediği ve genel sağlığı iyileştirdiği ilkelerine dayanarak oluşturulmuş bir beslenme türüdür.

Pegan diyet, kendine has kurallar içermektedir. Sebze ve meyve tüketiminin yanı sıra minimum miktarda et ve balık tüketimine de öncelik vermektedir. Pegan ve vegan arasındaki en önemli fark; veganların kesinlikle et tüketmemeleri, ancak peganların sınırlı miktarda et tüketmeleridir.

Pegan beslenme düzeninde işlenmiş şeker, sağlıksız yağ, süt ve süt ürünleri tüketilmemektedir. Tahıl ve baklagiller ise sınırlı miktarda tüketilmektedir. Bu beslenme şeklinde temel besinler sebze ve meyvelerdir. Bunlar toplam beslenmenin yüzde 75’ini oluşturmalıdır. Ayrıca pegan diyet, kan şekeri yükselişini önlemek amacıyla nişastalı olmayan meyve sebzelere öncelik vermektedir.

Pegan beslenmede toplam gıda alımının yüzde 25’ten azı ise et ürünlerinden olmaktadır. Bu detay, onu hayvansal protein alımının daha yüksek olacağı paleo diyetinden ayıran noktadır. Peganizm aynı zamanda somon ve sardalya gibi balıkların tüketimini de içermektedir.

Pegan Diyeti Nasıl Uygulanır?

Peganizm, çeşitli detaylar ışığında uygulanmaktadır. Pegan diyeti uygularken dikkate alınması gerekenler şunları kapsamaktadır:

  • Günde %75 oranında sebze ve meyve tüketilmektedir.
  • Güne iki tane yumurta ile başlanması önerilmektedir.
  • Glutensiz ve süt ürünleri barındırmayan bir beslenme düzeni tercih edilmektedir.
  • Et, minimum oranda tüketilmelidir.
  • Glisemik indeksi düşük olan meyveler tercih edilmelidir.
  • Baklagiller tüketimi günde yarım bardak ile sınırlandırılmalıdır.
  • Günde yarım fincana kadar mısır gevreği tüketilebilmektedir.

Pegan Beslenmede Hangi Yağlar Tüketilir?

Pegan diyeti ile tüketilebilecek yağlar çeşitlidir. Bunlar arasında yağlı tohumlar, avokado, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı yer almaktadır.

Pegan Diyeti ile Tahıl Tüketilir Mi?

Pegan beslenme tahıl tüketimini sınırlamaktadır. Tahıl alımı günlük 125 gramı geçmemelidir. Pegan diyeti ile tüketilebilecek tahıllar; siyah pirinç, kinoa, mısır, yulaf şeklidedir.

Pegan Beslenme ile Baklagiller Tüketilir Mi?

Pegan beslenme baklagiller tüketimini sınırlamaktadır. Baklagiller tüketimi günde 75 gramı geçmemelidir. Pegan beslenmede tüketilen baklagiller; fasulye, nohut ve mercimek şeklindedir.

Pegan Diyeti Faydaları Nelerdir?

Pegan Diyeti

Pegan diyeti sağlığa çeşitli açılardan katkı sağlamaktadır. Özellikle de sebze ve meyvelerin tüketimi, bu beslenme düzeninin en önemli yönü olmaktadır.

Meyve ve sebzeler besinsel yönden zengin oldukları için çeşitli hastalıkların oluşma riskini önleyebilirler. Düzenli meyve ve sebze tüketimiyle vitamin, mineral, lif alımı artış göstereceği için genel sağlığın korunması da mümkün olabilecektir.

Peganlar Ne Yer?

Peganlar, yumurta, sağlıklı yağ, et, sebze, meyve tüketmektedirler. Tahıl ve baklagiller sınırlı miktarda yenir. Ayrıca pegan beslenme ile işlenmiş besinler, rafine yağlar, şeker, süt ve süt ürünleri tüketilmemektedir.

Pegan Olmak Ne Demek?

Pegan diyeti, sebze, meyve, yumurta, et, sağlıklı yağlar ve minimum oranda tahıl ve baklagiller tüketilen bir beslenme şeklidir. Bu beslenme düzeninde işlenmiş yiyecekler, şeker, süt ve süt ürünleri, sağlıksız yağlar yer almamaktadır.

Etin tüketimi sınırlı olmaktadır. Ayrıca baklagiller ve tahıl da sınırlıdır. Bununla beraber sebze ve meyveler, glisemik indeksi düşük olanlar arasından seçilmektedir.

Pegan Et Yer Mi?

Peganlar, az miktarda et tüketebilirler. Peganizm felsefesi gereği günlük beslenmenin %25’inden daha azı kadar et tüketilmelidir.

Pegan Nasıl Beslenmelidir?

Peganlar, %75 meyve ve sebze, %25’den az olmak koşulu ile et bazlı ürünler tüketmektedirler. Bununla beraber pegan beslenme, yumurta, sağlıklı yağlar ve düşük miktarda baklagiller ve tahıl tüketimine de izin vermektedir.

Pegan Yumurta Yer Mi?

Veganlar ve bazı vejetaryen beslenme çeşitlerinin aksine pegan diyeti, yumurta tüketimini de içermektedir.