En Sağlıklı 30 Sebze

sebze

En sağlıklı sebzeler hangileri? İşte sağlık deposu sebzeler!

1) Fasulye

Mineral, vitamin ve protein bakımından oldukça zengin bir sebze türü olan fasulye; içerisinde C, A ve B9 vitaminleri ile magnezyum ve demir minerallerini barındırır. Aynı zamanda kalsiyum ile B5 vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir sebze türüdür. İçerisinde bulundurduğu bu vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına oldukça faydalıdır ve en önemli özelliği ise sindirim sorunu yaşayan kişilere oldukça iyi gelmesidir. Ülkemizin her yerinde yetişebilen fasulyenin haftada yaklaşık olarak 1 ya da 2 kez tüketilmesi önerilmektedir.

2) Brokoli

Neredeyse topraktaki tüm mineral ve vitaminleri içerisinde barındırır ve bu sayede çok güçlü bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. İçerisinde C ve A vitaminleri, lif kalsiyum, antioksidan, sülfür ve folik asit bulundurmaktadır. Brokolinin faydası kadar brokoli suyunun faydasının da oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Uzmanlar brokoli suyunun ayda 3 kere tüketilmesini öneriyor. Brokolinin en büyük yararı kesinlikle beyin gelişimini desteklemesidir. Beyin sağlığına oldukça iyi gelen brokoli ayrıca beynin kavrama ve kabiliyet bölümlerini de güçlendirir ve K vitamini kaynağı olarak bilinmektedir.

3) Enginar

Enginar, en şifalı besinler arasında ilk sıralarda yerini alsa da aslında devedikeni bitkisinin bir türü olarak bilinmektedir. Bilinen en güçlü özelliği kanser, ateroskleroz, diyabet, kolestrol, felç ve kalp krizi gibi hastalıklara karşı oldukça koruyucu olmasıdır. Ayrıca bağışıklığı da güçlendirmektedir. Sindirim sistemi ve karaciğere karşı da oldukça faydası bulunmaktadır. Enginar yemekleri Türk mutfağında da yerini alan ve birçok kişi tarafından tercih edilen, doktorların da tavsiye ettiği çok şifalı bir sebze çeşididir. Düzenli ve yeterli tüketildiğinde her türlü hastalığa karşı korumacı bir görev üstlenir. Hepatit hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir. Enginar yemeğinin yanı sıra enginar ile üretilen çay, su ve sirkelerin de birçok faydasının olduğu görülmüştür.

4) Ispanak

Türk mutfağında çoğu yemekte sıklıkla görülen ve faydalarını saymakla bitiremediğimiz en sağlıklı sebzeler arasında yerini alan ıspanak; A, C, B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olmasının yanında magnezyum, iyot ve fosfor minerallerini de içerisinde oldukça fazla miktarda bulundurur. Bilinen en önemli özelliği ise demir yönünden çok zengin olmasıdır. Ayrıca kişilerdeki bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini fazla oranda arttırır. Düzenli tüketildiğinde her türlü hastalığa karşı koruyucu bir görev üstlenir. Kilo vermeye de yardımcı bir özelliği bulunmaktadır.

5) Patlıcan

Mutfaklarda en yaygın kullanılan ve çoğu kişinin severek tükettiği patlıcan, doyurucu etkisi sayesinde kilo vermeye oldukça faydası bulunuyor. Patlıcanların hem lezzetli hem sağlıklı hem de doyurucu etkisi olması sebebiyle genellikle vejetaryenler, etten alamadıkları proteinleri patlıcanlardan aldıkları için yemek listelerinde bu sebzeye oldukça yer vermektedirler. Patlıcanlar; içerisinde A, E, C ve K vitaminlerini bulundurmaktadır ve mineral ve vitamin bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca içerisinde sodyum, potasyum ve magnezyum da bulunmaktadır. Birçok hastalığa karşı vücudun dirençli olmasını sağlar ve kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmektedir.

6) Pırasa

Birçok faydası bulunan pırasanın en bilindik yararlarından birisi de kız çocuklarının saçlarının uzamasında çok önemli bir etkisi olmasıdır. Pırasa tüketimi kültürden kültüre değişmektedir. Bazı kesimlerde çiğ olarak tüketilirken bazı yerlerde de pişmiş hali daha çok tercih edilmektedir. Lif oranı oldukça yüksektir ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.  B6, K, C ve A vitaminleri açısından oldukça faydalıdır. Çok güçlü bir antioksidan olmasıyla bilinir. Kemik ve kalp sağlığına oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca damarları da koruyucu bir görevi bulunmaktadır. Bilinen bir diğer özelliği ise göz sağlığına iyi gelmesidir ve katarakt oluşma riskini azaltır.

7) Kereviz

Birçok ülke mutfağında sıklıkla tercih edilen kereviz, çok güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Ayrıca iltihap kesmeye de oldukça yarayan kereviz, kolestrol ve kan basıncı düzeylerini de dengelemeye fayda sağlamaktadır. Meme kanseri ve pankreas kanseri gibi hastalıklara karşı oldukça koruyucu bir görevi olan kereviz, Türk mutfağında da sıklıkla tercih edilmektedir. Sindirim sistemini de rahatlatmaya yarayan kereviz, diyet yapan kişiler tarafından oldukça tercih edilmekte. Kilo vermeye yardımcıdır ve çok iyi bir lif kaynağı olarak bilinmektedir. Kereviz tohumlarını da baharat olarak tüketebilmek mümkündür ve oldukça sağlıklıdır.

8) Kabak

Beslenme rutinlerimizde oldukça tercih ettiğimiz ve her soframızda mutlaka bulundurduğumuz gerek lezzeti bakımından gerekse faydaları açısından oldukça tercih edilen kabak, her ne kadar sebze olarak bilinse de bir meyve olduğu söylenmektedir. Meyve olarak düşünülmesinin asıl sebebi ise içeriğinde bulundurdukları tohumlardır. Etrafını saran kabuklar nedeniyle kalın kabuklu ya da ince kabuklu kabak çeşitleri bulunmaktadır. Yemeği olduğu kadar tatlısı da yapılmakta ve çok fazla tercih edilmektedir. Birçok hastalığa karşı korumacı bir görev üstlenir ve dengeli ve yeterli tüketildiğinde vücut direncini arttırıp kilo vermeye yardımcı olur.

9) Biber

Türk mutfağında en çok rastlanan bir sebze türüdür. Hemen hemen her türlü yemekte yerini alır ve oldukça lezzetlidir. Lezzetli olduğu kadar doğru beslenildiğinde vücuda oldukça faydası bulunmaktadır. İçerisinde karnosik asit bulundurur ve bu asit sayesinde hafızayı güçlendirmeye yarar. Beyinde gerçekleşen her türlü işlevin doğru ve yerinde gerçekleşmesine yardımcı olur. İnsan vücudunu her türlü hastalıklara karşı korur. Unutkanlık, alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Dengeli ve düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlık, ishal gibi sindirim sistemiyle alakalı olan hastalıkları önler.

10) Domates

Dünyada en popüler olan ve herkes tarafından oldukça fazla tüketilip sevilen bir sebze çeşididir. Domates her yemeğe konulduğu gibi tek başına çiğ olarak da tüketilebilmektedir. Dalından koparılıp pişirme işlemi uygulanmadan tüketilmesi en sağlıklı ve faydalı olanıdır. Her yemekte sıklıkla kullandığımız ve tercih ettiğimiz salçalar bu besin ile elde edilmektedir. Ayrıca domatesi kurutarak çeşit çeşit mezelerde de kullanabilirsiniz. Her hali oldukça faydalıdır ve düzenli bir şekilde tüketmek gerekmektedir. Diyette olan kişilerde listelerinde bu besine yer verebilir, düzenli ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.

11) Salatalık

Seracılık geliştiğinden beri hem yaz hem de kış mevsimlerinde sıklıkla tükettiğimiz salatalık, özellikle de sıcak yaz günlerinde çok fazla tercih edilmektedir. Diyet uygulayan kişilerin de listelerinde sıklıkla rastladığımız salatalık, düzenli ve yeterli oranda tüketildiğinde tok tutar, kilo vermeye yardımcı olur. Bilinen en faydalı özelliği ise içerisinde fazla miktarda bulundurduğu sıvı sayesinde vücudun su ihtiyacını da karşılamaktadır. Kalorisinin oldukça düşük olması ve aynı zamanda az miktarda tüketildiğinde dahi tok tutucu bir özelliğe sahip olması sebebiyle çoğu kişi tarafından oldukça tercih edilmekte ve tüketilmektedir.

12) Lahana

Oldukça faydalı ve bir o kadar da besleyici bir besin çeşididir. Çok güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. İltihap önleyici bir özelliğe sahiptir. İçerisinde bulundurduğu K, A ve C vitaminleri sayesinde karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu bir görev üstlenmektedir. Ayrıca bilinen en faydalı özelliği ise karaciğer yağlanmasını önlemesi oluşudur. Potasyum açısından oldukça zengin bir besin çeşididir. Kansere karşı koruyucudur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çok iyi bir lif kaynağıdır ve yeterli ölçüde tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Vücutta oluşan toksik bileşenlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca sadece yemeği değil suyu da birçok hastalıklara karşı iyi gelmektedir. Örneğin lahana suyunun kansızlık ve ses kısıklığı gibi sorunlara iyi geldiği bilinmektedir.

13) Pancar

Pancar, içerisinde bol miktarda P, B, C ve A vitaminlerini ve minerallerini bulundurmaktadır. Bu sebze fazla randa antioksidan içerdiğinden dolayı birçok hastalığa karşı korumacı bir özelliği bulunmaktadır. Pancarın düzenli ve yeterli ölçüde tüketildiği durumlarda kan basıncını düşürdüğü, iltihapları önlediği, enerjiyi arttırdığı görülmüştür. Ayrıca zihinsel sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir. Düşük kalori ve yüksek miktarda su bulundurduğundan dolayı sağlıklı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Pancar, içerisinde bulunan yüksek miktardaki lif sayesinde iştahı azaltır ve tokluk hissi yaratır.  Her kültüre ait mutfakta oldukça rastlanan ve çok sevilen bir besin çeşididir.

14) Nane

Şifalı bir bitki olarak bilinmektedir. Hoş kokusu sayesinde ferahlık hissi uyandırır. Hem sağlık hem de kozmetikte oldukça kullanılır ve tercih edilir. Verdiği ferahlatıcı aroma sayesinde birçok kişi tarafından oldukça sevilmekte ve tercih edilmektedir. Ayrıca şurup ya da bazı içecekler için tatlandırıcı olarak da kullanılabilmektedir. Genellikler yağlarda, diş macunlarında, ilaç, sakız ya da kozmetik ürünlerinde fazla miktarda tercih edilmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen nane yağının bilinen en yararlı özelliği solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesidir. Astım, bronşit, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı korumacı bir görev üstlenir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır.

15) Fesleğen

Genellikle Akdeniz ülkelerinde yetişen fesleğen, diğer bir ismiyle reyhan olarak bilinmektedir. Ilıman bölgelerde yetişen fesleğen genellikle yılda bir kere çıkmaktadır. Bu bitkinin ana vatanının Güney Asya olduğu söylenmektedir. Günümüzde ise Akdeniz bölgelerinde yetişmekte ve neredeyse her sofrada yerini almaktadır. Türkiye’de ise Akdeniz ile Ege bölgelerinde yetişir. Genellikle Ege mutfağında oldukça sık rastladığımız fesleğen, şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Düzenli ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde vücudu birçok hastalığa karşı korur. Özellikle de akciğer hastalıklarına çok iyi geldiği bilinmekte ve vücut direncini arttırmada görevlidir.

16) Turp

Vücuda çeşitli yararları bulunan turp, cilde de oldukça iyi gelmektedir. Ciltteki nem dengesini sağlar. Ayrıca sindirim sistemine de oldukça faydası bulunmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarından biri olan kabızlık, ishal gibi sorunların oluşumunu engeller. Şeker hastalarındaki kan şekeri dengesini düzenleyici bir etkisi bulunmaktadır. Birçok hastalığı önler ve vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini azaltır. İçerisinde fazla miktarda C vitamini ve folik asit bulundurur. Bilinen diğer bir özelliği ise tansiyon düşürmeye yardımcı olur ve kan akışını normal seviyeye getirir.

17) Marul

İki yıllık bir otsu sebze olarak bilinmektedir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulundurur. Bu sayede vücuda oldukça faydası bulunmaktadır. Genellikle salatalarda çok fazla tercih edilen marul, içerisinde bol miktarda C ve A vitaminlerini bulundurur. İnsan sağlığına oldukça yarar sağlar. Ayrıca içerisinde demir, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller bulundurur. Genellikle çiğ olarak tercihe dilmektedir ve çiğ yenildiğinde insan sağlığına daha çok faydası olduğu bilinmektedir. Sinir sistemlerini korur. Sinirleri yatıştırmayı sağlar. Başta kanser olmak üzere birçok hastalıklara karşı vücudu korur. Kalp ve damar hastalıklarına da oldukça iyi gelmektedir. Özellikle de kalp çarpıntısına iyi geldiği ve kalp sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir.

18) Soğan

Türk mutfağının vazgeçilmezi, her yemeğe lezzet katan bir sebze çeşididir. Her türlü yemeğin içerisinde soğan görmek mümkündür. Yemeklere lezzet vermenin yanı sıra insan sağlığına da oldukça faydalıdır. Özellikle de enfeksiyon hastalıklarına karşı oldukça koruyucu olduğu bilinmektedir. Hastalıklara karşı tedavi amaçlı tüketilmesi önerilir. Şifa kaynağı olarak bilinmektedir. En sağlıklı sebzeler arasında yerini almaktadır. Besin değeri oldukça fazladır ve Türkiye gibi hemen hemen her ülkenin sofralarında yerini almaktadır. Soğanlar hem yemeklerde kullanılacağı gibi cilt bakımı açısından maskelerde de kullanılabilmektedir. Soğanın bilinen bir diğer en önemli özelliği ise kadınlarda rastlanan polikistik over sendromuna iyi geldiğidir.

19) Sarımsak

Çok eski çağlardan beri sıklıkla kullanılır ve oldukça sağlıklı bir besindir. Anti bakteriyel etkisi ile birçok hastalıklara iyi gelmektedir. Özellikle de damar ve kalp hastalıklarına çok iyi geldiği ve tedavi sürecinde ilaç niyetine tüketildiği bilinmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde başta kanser olmak üzere kanser gibi birçok tedavisi zor olan hastalıklara karşı vücudu korur ve vücut direncini arttırır. İçerisinde bol miktarda mineral ve vitamin bulundurur. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinmektedir. Grip ya da soğuk algınlığı gibi pek çok hastalıkların oluşma riskini azaltır. Hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketebilmek mümkündür. Sarımsak da tıpkı soğan gibi her türlü yemekte yerini almaktadır ve yemeklere lezzet katmaktadır.

20) Limon

İçerisinde yüksek miktarda C vitamini bulundurur. Doğal antibiyotik olarak bilinmektedir. Grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolları ile alakalı hastalıklara karşı koruyucu bir görev üstlenir. Her türlü enfeksiyona karşı vücudu korur. Astım, anemi, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara karşı vücuda direnç sağlar. Ayrıca böbrek taşı oluşumunu ve böbreklerde oluşan iltihapları önler İçerisinde bol miktarda potasyum bulunduğundan dolayı hücrelerin verimli ve düzenli çalışmasını sağlar. Karaciğeri korur. Ateş düşürmede oldukça etkilidir. Aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için birçok maske tariflerinde kullanılır ve oldukça faydalı olduğu görülmüştür.

21) Bakla

Bakla; içerisinde bol miktarda bakır, fosfor, demir, selenyum, potasyum, manganez, magnezyum, çinko, kalsiyum, B1 ve B9 vitaminlerini bulundurur. Bu vitamin ve mineraller sayesinde vücudu birçok hastalığa karşı korumaktadır. Yüksek miktarda lif içerirler. Bu sayede metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de büyük etkisi bulunmaktadır. Bakla, içerisinde bulundurduğu insülin sayesinde kan şekerini düzene sokar ve kolestrol düzeyini dengeler. Böbrek hastalıklarına da oldukça iyi geldiği bilinmektedir. Böbrekte oluşan ağrıları hafifletir ve böbrek taş ve kumların kolay dökülmesine yardımcı olur.

22) Rezene

Şifalı bitki denilince akla ilk gelen besin çeşitlerinden birisidir. Rezene bitki esmer renklidir ve oldukça güzel, hoş bir kokuya sahiptir. İçerisinde yüksek miktarda vitamin ve mineral bulundurur. Örneğin kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve sodyum bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir. Ayrıca içerisinde fazla miktarda A ve C vitaminleri de bulunmaktadır. Rezene bitkisinde yağ, sabun, çay, şurup ve merhem gibi pek çok şey üretilebilmektedir. Şifalı bir bitki olması sebebiyle pek çok ilaç yapımında rezene bitkisi kullanılmaktadır. Düzenli ve yeterli bir şekilde tüketildiğinde her türlü hastalığa karşı vücudu korur ve sağlıklı bir yaşam yaşanmasına yardımcı olur.

23) Havuç

Göz sağlığına pek çok faydası olduğu bilinen havuç, içerisinde yüksek miktarda vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Her yaştan kişinin tercih ettiği ve genellikle çiğ olarak tüketilen bir besin çeşididir. Türk mutfağında genellikle turuncu renkli havuç tercih edilmektedir, ancak mor rengi de mevcuttur. Mor renkli havuç genellikle turşu yapımında ya da şalgam yapımında kullanılır. Havucun yaklaşık olarak 60 türünün bulunduğu söylenmektedir. Havuç isimleri ise yetiştiği bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir. Örneğin genellikle yere batan, gelin parmağı ya da bal kamış olarak isimlendirilirler. En çok tercih edilen ve tüketilen sebzeler arasında ilk sıralarda olduğu bilinmektedir.

24) Kuşkonmaz

Halk tarafından serçe otu olarak bilinmektedir. Zengin topraklarda yetiştirilirler. Genellikle killi, sulak ve kumlu topraklarda yetiştirilmesi daha uygundur. Kuşkonmazlar; A, c, B1 ve B2 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda içerisinde bol miktarda yağ, şekeri protein ve diğer birçok mineralleri bulundurur. Genellikle çorba olarak tüketilmektedir. Aynı zamanda salata ya da garnitür olarak da tüketilmektedir. Türk mutfağında da oldukça fazla tercih edilen kuşkonmaz, içerisinde bulundurduğu birçok vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalıklara karşı vücudu koruma görevini üstlenmektedir.

25) Semizotu

İnsan sağlığına oldukça faydalı olan semizotu, yeşil yapraklı bir bitki çeşididir. Semizotu sapları ya da yaprakları pişmiş ya da çiğ olarak tercih edilebilmektedir. Pek çok şekilde ister salata olarak ister turşu olarak ya da çorba olarak tüketilmesi mümkündür. Çok iyi bir omega 3 kaynağı olduğundan dolayı vejetaryenler beslenme rutinlerinde bu bitkiye oldukça fazla yer verebilmektedir. İçerisinde bol miktarda B, C ve A vitaminleri ile lif bulundurmaktadır. Bu sayede antioksidan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca içerisinde potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineralleri de bulundurmaktadır. Başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın oluşma riskini azaltır ve vücut direncini yüksek oranda arttırır.

26) Madımak

Her türlü iklim koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan madımak bitkisi, doğada kendiliğinden yetişebilmektedir. Her yöreye göre farklı şekilde adlandırılabilir. Örneğin genellikle söğüt otu, keçi memesi ya da kuş ekmeği olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de birçok yerde yetiştirilmesi mümkündür. Çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Bu sayede birçok hastalığa karşı şifalı olduğu söylenmektedir. Kan şekeri ve kalp ritminin dengelenmesine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve idrar söktürücü bir özelliğe sahiptir. Ayrıca madımak çayı da bağırsak ve mide hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlıklara karşı iyi gelmektedir.

27) Mısır

Çoğu kişi tarafından oldukça sevilen mısır hem haşlanarak hem de közlenerek tüketilebilmektedir. Aynı zamanda birçok çorba, hamur işi ya da salatalarda da kullanılabilmektedir. Çok geniş bir kullanım alanı vardır ve birçok yemek kültüründe sofralarda yerini almaktadır. Mısır bitkisi, Mısır ülkesinde yetiştirilmeye başlandığı için bu ismi aldığı bilinmektedir. Her kültürde tercih edilen mısır, Türk mutfağında da oldukça tercih edilen bir bitki çeşididir. Mısırdan yapılan mısır yağı, yemeklerde kullanıldığında oldukça lezzetli bir tat ortaya çıkarır. Aynı zamanda mısır şurupları da yemeklerdeki aromayı arttırmak için tercih edilebilmektedir.

28) Karnabahar

İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunduran karnabahar, Türk mutfağında en çok tercih edilen bitki çeşitlerinin başında gelmektedir. Karnabahar düzenli ve yeterli ölçüde tüketildiğinde beriberi hastalığının gelişimi azalır. İçerisinde en çok biyotin bulunduran sebze olarak adlandırılmaktadır. Bu sayede ise ciltte oluşan enflamatuar isimli bileşenin gelişmesini engeller. Kadınlarda meme, erkeklerde ise prostat kanseri oluşumunu engeller. Ayrıca bağırsak hastalıklarına da oldukça iyi geldiği bilinmektedir ve bağırsak kanseri oluşumunu da engellemektedir. Hamile kadınların bu bitkiyi tüketmesi durumunda bebeğin gelişimi olumlu yönde etkilenir.

29) Bezelye

Çok fazla tercih edilen bezelye hem çok lezzetli hem de çok faydalı bir besin çeşididir. En önemli etkisi olarak cilde çok iyi geldiği ve cildin yaşlanmasını önlediği bilinmektedir. Antioksidan açısından oldukça zengindir ciltteki kırışıklıkları önler ve parlamasını sağlar. Bezelye yeterli ve düzenli ölçüde tüketildiğinde başta mide kanseri olmak üzere birçok hastalıkların oluşma riskini azaltır. Vücuttaki kötü her türlü reaksiyonların oluşmasını engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca magnezyum, bakır, demir, çinko, manganez ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

30) Dereotu

Genellikle salatalarda oldukça sık rastladığımız dere otu, Türk mutfağında da oldukça fazla tercih edilmektedir. Bilinen en yaygın özelliklerinden biri sinirleri yatıştırdığı ve rahatlattığıdır. Ayrıca düzenli tüketildiğinde ödem oluşumunu engeller ve vücuttaki fazla ödemin atılmasında yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve bu sayede ise kilo vermeye yardımcıdır. Emziren annelerin düzenli ve yeterli ölçüde dereotu tüketimi sonucunda süt üretimini arttırır. Düzensiz adet oluşumu yaşayan kişiler dereotu tükettiğinde adet düzeninin oluşmasına fayda sağlamaktadır. İçerisinde bulundurduğu fazla miktardaki vitamin ve mineraller sayesinde adet söktürücü özelliğe sahiptir ve vücudu çeşitli hastalıklara karşı korumaktadır.