Vejetaryenler Yumurta Yer Mi?

Vejetaryenler Yumurta Yer Mi?

Genel olarak vejetaryen terimi, belirlenmiş hayvansal gıdaları yemeyen birini tanımlar. Bu sebeple neredeyse bütün vejetaryenler etten kaçınırlar, ancak yumurta yiyorlar mı diye merak edebilirsiniz. Vejetaryen beslenme düzeniyle ilgili en çok konuşulan konulardan biri de yumurta tüketiminin olup olmadığıdır. Peki, vejetaryenler yumurta yer mi? Bu yazı, vejetaryenlerin yumurta tüketip tüketmedikleri ve bu seçimin ardındaki olası nedenleri açıklamak için hazırlanmıştır. İşte, vejetaryen yumurta yer mi sorusunun cevabı!

Vejetaryen Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Vejetaryenler Yumurta Yer Mi




Vejetaryenler yumurta yer mi açıklamadan önce vejetaryen beslenmenin yararlarından söz edelim. Günümüzde vejetaryen beslenme her geçen gün daha fazla kişi tarafından tanınıyor. Her ne kadar tanınırlığı artsa da yanlış bilgiler de o derece artıyor. En yaygın yanlış bilgilerden bir tanesi yetersiz beslenmeye ve hastalıklara sebep olması yönündedir. Peki vejetaryen beslenme gerçekte nedir? Gelin hep beraber vejetaryen beslenmenin faydaları nelerdir inceleyelim.

Vejetaryen Beslenmenin Faydaları

Vejetaryen beslenme ile ilgili bilinen en büyük yanlış sağlık sorunlarına neden olacağıdır. Aslında durum tam tersidir. İyi planlanmış bir vejetaryen beslenmenin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Vejetaryenler yumurta yer mi hususuna değinmeden evvel diğer önemli noktalardan bahsedeceğiz. Vejetaryen beslenmenin faydaları şu şekildedir:

1. Kalp Sağlığını Korur ve Destekler

Vejetaryen beslenmede et tüketilmezken bakliyat vb. ve süt ile bal gibi et içermeyen hayvansal gıdalar tüketilebiliyor. Bu besinler ile vücuda bolca vitamin, mineral, lif ve antioksidan alınıyor. Bu sayede vejetaryen beslenme kalp sağlığını destekliyor ve koruyor.

2. Kansızlık ve Vitamin Eksikliğini Önler

Vejetaryen beslenme ile vücuda alınan vitamin değerleri daha fazla olur. Bu nedenle kansızlık ve vitamin eksikliği durumları daha az gözlemlenir.



3. Sindirim Sistemine İyi Gelir

Bakliyatlar gibi lif içeriği yüksek besinler tüketildiği için sindirim sistemine iyi gelmesi de vejetaryen beslenmenin faydaları arasındadır.

4. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Vejetaryen beslenme zayıflatır mı merak edilmektedir. Vejetaryen beslenme ile vücuda alınan besinlerin vitamin, mineral, lif ve antioksidan içeriği yüksektir. Bu sayede sağlıklı beslenme ile kilo vermek mümkün olur.

5. Çevreye Faydalıdır

Tüketilenden fazla hayvansal gıda ve et üretimi sebebiyle israf, her geçen gün artarken dünyanın ekolojisi bozuluyor. Sürdürülebilir çevre için vejetaryen beslenme şekli önem arz etmektedir.

6. Hastalıkları Önler

Vejetaryen beslenmenin faydaları arasında diyabet, obezite, kanser ve tansiyon hastalıklarına karşı koruması da yer alır.

Yumurta Vejetaryen Beslenme İçin Uygun Mu?

Vejetaryenler Yumurta Yer Mi




Birçok insan, vejetaryen neden et yemez ve vejetaryenler yumurta yer mi gibi soruların cevaplarını araştırır. Bir vejetaryen beslenme genellikle et ürünleri tüketmemeyi içerir. Bu nedenle, birçok vejetaryen, diyetlerinde et ve balıkları hariç tutsalar bile yumurta yemeyi tercih edebilirler.

Yine de, bazı insanlar yumurtayı vejetaryen dostu bir yemek olarak görmez. Bir tavuk ve horoz çiftleşmesi sonucunda bir yumurta döllenmiş ise tavuk olma şansı tanınmıştır. Bu yüzden hayvan ürünleri yemeye karşı çıkan vejetaryenler yumurtadan kaçınabilirler.

Tersine, eğer bir yumurta döllenmemiş ise hayvan olma şansı tanınmamıştır. Bu koşullarda yumurta vejetaryen kabul edilir. Tıpkı süt ve tereyağında olduğu gibi hayvansal bir yan ürün şeklinde düşünülür. Bununla birlikte markette satılan yumurta çeşitlerinin çoğu döllenmemiş yumurtadır.

Teknik olarak hayvan eti olmamaları koşulu ile yumurtalar çoğunlukla vejetaryen olarak kabul edilir. Döllenmiş ve bu nedenle hayvan olma potansiyeli barındıran yumurtalar da vejetaryen olarak kabul edilmeyebilir.

Bazı vejetaryenler, temel besin kaynağı olarak diyetlerine yumurtaları dahil etmeyi, protein bakımından zengin yiyecek seçeneklerine daha fazla çeşitlilik katmayı seçebilirler. Öte yandan yumurtalar, yüksek kolesterol içeriğinden dolayı bazen sağlıksız olarak görülmektedir.

Yıllar boyunca çelişen araştırmalar, bazı vejetaryenlerin yumurtadan kaçınmasına neden olabilirken, diğerleri onları beslenme düzenlerinin bir parçası olarak tercih edebilir.

Kimi vejetaryenler besin içeriği nedeniyle yumurtaları yerler veya yemekten kaçınırlar. Yumurtalar protein ve çeşitli besin bileşenleri bakımından yüksektir. Fakat bazı çalışmalar kolesterol seviyesini artırdığını bulmuştur.

Ne Tür Vejetaryenler Yumurta Yer?

Vejetaryenler yumurta yer mi sorusunu, vejetaryenlik türlerine göre de cevaplayalım. Vejetaryenler balık yer mi merak ediyorsanız, bu sorunun yanıtını da açıkladık. Yumurta yiyen vejetaryenler hala vejetaryen olarak kabul edilirler, fakat farklı bir isme sahiptirler. Bunlar:

  • Ovo-vejetaryen: Et, balık ve süt ürünlerinden kaçınır, ancak yumurta yer.
  • Lakto-ovo vejetaryen: Balık ve et yemez, fakat yumurtayı ve süt ürünlerini yer.

Öte yandan lakto-vejetaryen beslenen kişiler, yumurta, et ve balıktan kaçınır, ancak süt ürünlerini yer. Ayrıca vegan beslenenler, et, balık, yumurta, süt ürünleri ve bal gibi besinler dahil olmak üzere bütün hayvansal kaynaklı ürünlerden tüketmezler. Yani, vegan beslenenler yumurta yer mi sorusunun yanıtını hayır olarak verebiliriz..

Vejetaryen yumurta yer mi detaylarıyla söz ettik. Görüldüğü şekilde, yumurta tüketen vejetaryenler süt ürünleri tüketme tercihlerine bağlı olarak ovo-vejetaryenler veya lakto-ovo vejetaryen olarak kabul edilmektedir.

Ovo-Vejetaryen Nedir?

Sağlık, sürdürülebilir çevre ve diğer faktörler nedeni ile vejetaryen beslenme şeklini tercih edenler gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle vejetaryen beslenme de oldukça merak ediliyor. Vejetaryen beslenmenin farklı şekilleri bulunuyor. Vejetaryen beslenmede tüketilebilen besinlere göre farklı sınıflar bulunuyor. Ovo-vejetaryenlik bu beslenme sınıflarından bir tanesidir. Peki ovo-vejetaryen nedir?

Et ve süt ürünlerinin tüketilmediği ancak yumurtanın tüketilebildiği vejetaryen beslenme şekline ovo vejetaryenlik denir. Bu beslenme şeklinde yumurta, tüketilebilen tek hayvansal gıdadır. Diyete dahil olan yumurta, bitki, tahıl ve meyveler sayesinde ovo-vejetaryen diyet ile sağlıklı ve doyurucu bir beslenme deneyimi elde edilebilir. Ovo-vejetaryen beslenme ile vücuda gerekli olan protein, vitamin, mineral ve lifler yeterli oranda alınır.

Lakto-Ovo Vejetaryen Nedir?

Latincede sağlam ve canlı yaşam anlamlarına gelen vejetaryenlik ile sağlıklı beslenme ve hafif bir yaşam hedeflenir. Vejetaryenlik, et tüketiminin olmadığı bir beslenme şeklidir. Tüketilebilen gıdalar ise vejetaryen beslenmenin sınıfına göre değişiklik gösterir. Örneğin, pesketaryen beslenmede balık tüketilebilirken vegan beslenmede et ve diğer tüm hayvansal gıdalar tüketilmez. Lakto-ovo vejetaryen beslenme de bu beslenme sınıflarından bir tanesidir. Peki lakto-ovo vejetaryen nedir?

Lakto ovo vejetaryenlik; her türlü et ve et ürünün yasak olduğu ancak yumurta, süt ve süt ürünlerinin serbest olduğu vejetaryen beslenme şeklidir. Sağlıklı bir lakto-ovo vejetaryen beslenme diyeti ile kalp rahatsızlığı, obezite, kansızlık, diyabet ve kanser gibi sağlık sorunlarından kaçınılabilir.