Vejetaryen Beslenmeye Geçiş İçin İpuçları

vejetaryen beslenmeye geçiş

Vejetaryen beslenmeye geçiş, günümüzde çoğu insanın ilgisini çekmektedir. Vejetaryen beslenme düzeni, günlük gereksinimleri karşılamak adına gerekli bileşenleri sağlayan farklı gıdaların tüketimiyle uyumlu olduğu sürece, sağlıklı bir beslenme seçeneğidir. Peki, vejetaryen ne yer? Vejetaryen beslenmeye başlamak için ipuçları nelerdir açıklayalım.

Vejetaryen Beslenmeye Geçiş

vejetaryen beslenmeye geçiş

Çoğu insan gibi sizin de vejetaryen beslenmek için bazı ipuçlarına ihtiyacınız olabilir. Tüm besin gruplarını içeren ve ihtiyacınız olan sağlıklı beslenme rutini için aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz:

1. Protein Alımına Dikkat Edin

Bilindiği gibi protein yalnızca et ürünlerinde bulunmamaktadır. Baklagiller, kuru yemiş ve soya ürünleri de bitkisel protein kaynakları arasında yer almaktadır. Lakto-ovo vejetaryenseniz; proteini süt ürünleri ve yumurta gibi çeşitli besinlerden de almanız mümkün. Her öğünde beslenmenize bitkisel protein eklemeyi unutmamalısınız.

2. Kalsiyum Kaynaklarını İhmal Etmeyin

Vejetaryen beslenmeye geçiş söz konusu olduğunda kalsiyum kaynakları da atlanmamalıdır. Süt ürünleri tüketen insanlar için kalsiyum alımı çoğunlukla yeterlidir. Fakat vegan olanlar için iyi bir seçenek olabilecek kalsiyum takviyeli gıdalar bulunmaktadır. Örneğin, doğal meyve suları ve soyadan elde edilen içecekler bu gruptadır. Yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de yeteri oranda kalsiyum almanızı sağlayacaktır.

3. Vejetaryen Tarifleri Öğrenin

Bitki bazlı lazanya, soyalı burgerler, vejetaryen pizza gibi çok çeşitli vejetaryen tarifler bulunmaktadır. Beslenme düzeninizi şekillendirmek için vejetaryen ve vegan tarifleri öğrenebilirsiniz.

4. Fındık Gibi Kuru Yemişler Tüketin

Vejetaryen beslenmeye geçiş hususunda kuru yemişlerin öneminin de farkında olmalısınız. Hem atıştırmalık hem de bir öğünün tamamlayıcısı olarak fındık ve ceviz gibi kuru yemişler önemli olan yiyecekler arasındadır. Kaju fıstığı, kabak çekirdeği, yer fıstığı, badem tüketimi, beslenmenizde harikalar yaratacaktır.

5. Yeni Yiyecekler Deneyin

Vejetaryen beslenme düzenine dahil edilebilecek çok farklı yiyecekler var. Uluslararası mutfaklar hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak, size günlük beslenmenize ekleyebileceğiniz çok sayıda malzeme ve tarif sunacaktır.

6. Tahılları Baklagillerle Birleştirin

Katı bir vejetaryen olmanız halinde, proteinleri tahıl ve baklagiller kombinasyonu ile almanız önerilmektedir. Örneğin, pirinç ile mercimeği, nohut ile makarnayı eşleştirebilirsiniz.

7. Yeterince B12 Vitamini Alın

Vejetaryen beslenmeye geçiş yapacaklar için mühim olan bir diğer konu da şüphesiz ki B12 vitamini alımıdır. B12 vitamini yalnızca hayvansal gıdalarda yer aldığından dolayı, vejetaryenler bu vitaminle güçlendirilmiş takviyeleri seçmeye özellikle dikkat etmelidirler.

8. Yeteri Miktarda Lif Tüketin

Vejetaryen olmak, sebze ve meyve tüketiminin artmasını mümkün kılmaktadır. Fakat tam tahıllar ve baklagiller gibi diğer kaynaklardan da lif almaya özen göstermelisiniz.

9. Farklı Meyve ve Sebzeleri Deneyin

Sebze ve meyvelerin tüketiminde çeşitlilik olması da önemli bir detaydır. Çünkü mevsimlik besinler yiyerek, vitamin ve minerallerin doğru alımını sağlayabilirsiniz.