Yemek Pişirme Yöntemleri

yemek pişirme yöntemleri

Yemek pişirme konusunda kullanılan her yöntemin besinlere ısıyı iletmesi farklılık gösterir. Her bir pişirme yöntemi dikkate alındığında hepsinden farklı sonuçlar alınabilir. Pişirmek, besinlere ısı uygulandığı zaman her birinin fiziksel, biyolojik ve kimyasal özelliklerini değiştirerek istediğimiz tatlara döndürme işlemidir. Yemek pişirme yöntemleri şu şekildedir:

Haşlama Yöntemi

Popüler tekniklerden olan haşlama yöntemiyle yemek pişirme, besinlerin sıvı içerisinde kaynama derecesine getirilerek pişirilmesidir. Haşlama sıvısı tavuk suyu, et suyu, süt ya da su olabilir. Haşlama yemek yapmanın 2 tane yöntemi vardır.

  • Besinler kaynar sıvıya eklenir ve besinlerle beraber tekrardan kaynama noktasına getirilir. Son sıvı azaltılarak pişirme işlemine devam edilir.
  • Besinler soğuk sıvıya eklenir ve kaynatılır daha sonra ısısı azaltılarak pişirme işlemine devam edilir.

Haşlama yöntemiyle yemek pişirmenin amacı, besinlerin aromasının korunması, sindirilmelerinin daha kolay olması ve besin değerleri bakımından güvenli olmasıdır.

Hafif Ateşte Pişirme Yöntemi

Yemek pişirme yöntemleri arasında bir diğeri de hafif ateşte pişirmektir. Ayrıca, hafif ateşte pişirme yöntemiyle küçük parçalara getirilen besinler az miktarda sıvıyla (tavuk suyu, et suyu, su, süt) düşük ısıda pişirilir ve içerisinde pişirildikleri sıvıyla beraber servis yapılır. Hafif ateşte pişirmek, besin değerlerini koruma açısından en güvenilir yöntemdir.

  • Düşük bir ısıda pişirilen kabın kapağı kapalı olacak şekilde ocakta ya da fırında pişirilir.
  • Bu yöntem için ideal ısı, fırında 170 derece ocakta ise 82 derecedir.

Buharda Pişirme Yöntemi

Besinleri buhar eşliğinde pişirme yöntemidir. Buhar yönteminde besin değeri kaybı az olur ve yiyecekler kolay bir şekilde sindirilir. Renginde ve şeklinde herhangi bir değişim olmadığı için görünüşü çok güzel olur.

  • Buharda pişirmek için geniş bir tencereye su konulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine delikli bir kap veya özel üretilmiş buhar kabı yerleştirilir. Besinler bu kabın içerisine yerleştirilir. Ardından üzeri kapakla kapatılır ve yumuşayana dek pişirilir.
  • Buharda pişirildikten sonra besinler diğer pişirme yöntemleriyle pişirilmeye devam edilir.

Fırında Pişirme Yöntemi

En çok tercih edilen yemek pişirme yöntemleri arasında fırında pişirme de var. Fırında pişirme yönteminde besinler fırına verilir. Her besinin pişirilme derecesi farklıdır ve fırın daha önceden mutlaka ısıtılmalıdır.

Kızartma Pişirme Yöntemi

Besinlerin bitkisel yağda ya da sıvı yağda kızartılması yöntemidir. Kızartma yöntemiyle pişirme az yağda ya da derin yağda kızartma olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Kızartma yöntemiyle pişirme, besin değerinde kayba yol açtığından ve kalp, damar hastalıkları için zararlı olduğundan fazla tercih etmemek gerekir.

Izgarayla Pişirme Yöntemi

Izgara yöntemiyle pişirmede besinler direkt ısıya tabi tutularak pişirilir. Besinler ızgarada ya da fırınların üstten ısıtma bölümünde pişirilmektedir. Izgara yönteminde besinler çok lezzetli hale gelirler. Damak tadınıza göre pişirme derecesi ayarlanabilir.

Sürekli Karıştırarak Pişirme Yöntemi

Sürekli karıştırarak pişirme yöntemi de Türk mutfak kültüründe sıklıkla tercih edilen yemek pişirme yöntemleri arasında yer alır. Daha çok Uzak Doğu mutfaklarında tercih edilen bu yöntemin sote işleminden tek farkı bu işlemde kullanılan WOK tava verdikleri yuvarlak ve derin ekipmanla yapılmasıdır. Bu yöntem ile tava sürekli sallanarak ya da karıştırılarak uygulanır ve yüksek bir ısıda uygulanır.

Mikrodalgada Pişirme Yöntemi

Mikrodalga yönteminde besinler mikrodalga fırında ses dalgalarıyla beraber pişirilir. Bu yöntemle çok kısa zamanda pişirme sağlanabilir. Her besinin pişirilme süresi farklıdır. Kısa zamanda yemek hazırlanması gereken durumlarda bu yöntem kullanılabilir.

Kendi Suyunda Pişirme Yöntemi

Kedi suyunda pişirme yöntemi genelde et ve sebze yemekleri için uygulanır. Bu yöntemde zaman, kap, besin ve yiyecek türü oldukça önemlidir.

Pişirilen tencerenin kapağının tamamen kapalı olması dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu yöntemle yapılan yemekler besin değeri açısından daha yüksek ve lezzetli olur.

Benmari (Bain Marie) Usulü Pişirme Yöntemi

Benmari yöntemi olarak besinleri sıcak tutmak ya da eritmek için gıdalar kullanılır. Bu teknik aslında bir pişirme yöntemi değildir. 2 şekilde uygulanmaktadır:

  • Biri suyun içine başka bir kap ile besini oturtarak pişirme yöntemidir.
  • Diğer yöntem ise altta bulunan suyun başka bir kapta bulunan besine değmeden yalnızca alttaki suyun buharıyla pişirilmesi yöntemidir.