Muşmulanın Faydaları Nelerdir?

Muşmulanın faydaları

Muşmulanın faydaları neler? Muşmula, gül familyasına ait olan yüksek vitamin ve mineral oranlarıyla demir eksikliği başta olarak çok sayıda rahatsızlığın çözümünde çok yararlığı olduğu için tavsiye edilen bir besindir. Muşmula, sert bir yapıya sahiptir ve olgunken satılır, yumuşadığı zaman sevenleri tarafından tüketilir. Peki, muşmulanın faydaları nelerdir?

Muşmulanın Besin Değerleri

Muşmulanın faydaları öncesinde besin değerlerinden bahsedelim:

  • 49 kalori
  • 6 g karbonhidrat
  • 0 g karbonhidrat
  • 0 g lif
  • 5 g protein
  • 2 g yağ
  • 0 mg kolesterol
  • 0 IU A vitamini
  • 0 mg C vitamini
  • 0 mg potasyum
  • 0 mg kalsiyum
  • 5 mg demir

Muşmulanın Faydaları

Lezzetli ve besin içeriği bakımından zengin olan muşmula, vücuda şu faydaları sağlar:

Sindirime Yardımcıdır

Muşmulanın birçok faydası arasında ilk sırada yer alan sindirime olan faydasıdır. Muşmula, içeriğindeki besinlerden dolayı bağırsak hareketlerini artırır ve sindirim sistemine yardımcı olur. İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran muşmula, sindirim sistemi organlarının sağlığını destekler. Muşmula çekirdeği de sindirim sistemine çok faydalıdır. Bununla beraber idrar söktürücü özelliğiyle muşmula çekirdeği, idrar yolu enfeksiyonlarına da tedavi olarak kullanılmaktadır.

Böbreklere İyi Gelir

Muşmulanın faydaları arasında bir diğeri de böbreklere iyi gelmesini sayabiliriz. Muşmulanın yaprakları, kaynatılarak tüketildiği zaman böbrek taşlarının oluşmasını önler. Böbrek problemleri yaşayan insanlarda farklı sonuçlar oluşturabildiğinden böbrek hastalarının bunları doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz. Bazı uzmanlar ise muşmulanın maydanoz kökleri ile iyi bir şekilde öğüterek içilmesinin böbrek taşlarını düşürdüğünü savunmaktadır.

İltihabı Giderir

Muşmula, bağırsaklarda meydana gelen iltihaplanmalara karşı oldukça faydalıdır. Muşmula çaylarını düzenli şekilde tüketmek, bağırsakları farklı enfeksiyon hastalıklarına karşı da korur.

Kan Dolaşımını Hızlandırır

Kan dolaşımını hızlandırması da muşmulanın faydaları arasındadır. Muşmula, düzenli şekilde tüketildiğinde kan dolaşımını hızlandırır ve metabolizmanın artmasını sağlar. Böylelikle vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı olur.

Sinir Sistemine Faydalıdır

Muşmulayı düzenli olarak tüketmek, merkezi sinir sistemine iyi gelmektedir. Muşmula kan dolaşımını hızlandırdığı için beynin daha düzenli şekilde oksijen almasına da yardımcı olur. Dolayısıyla zihin üzerinde olumlu etkiler bırakır.

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Kilo vermeyi kolaylaştırması da muşmulanın faydaları arasında yer alır. Muşmula, bağırsak hareketlerini artırır ve zayıflamaya yardımcı olur. Bu özelliğinden dolayı muşmula hoşafı tüketmek, kilo vermek isteyenler için yaygınca tüketilir. Muşmula hoşafı tüketmek, boşaltım sistemi hareketlerini artırır ve su içeriğinden dolayı bünyenin su kaybını engeller.

Enerji Deposudur

Muşmula, rahatsızlıklara faydalarının yanı sıra Anadolu’da sık bir şekilde yemeklerde enerji sağlaması için kullanılmaktadır. Muşmula turşusu, muşmula tatlısı ve ayrıca kuru muşmula yıl boyunca sıklıkla tüketilir. Bunun sebebi, muşmulanın enerji verici ve zinde tutucu özelliği olduğu içindir. Her sabah güne muşmula türleri ile başlamak stresi azaltır ve enerjiyi artırır.

Şeker Hastalığına İyi Gelir

Sağlık uzmanlarının bazıları, muşmulayı şeker hastalarına çözüm olarak önermektedir. Muşmulanın şeker hastasına herhangi bir zararının olmamasının nedeni ise, şeker hastalarını olumsuz etkileyecek kadar şekerin içeriğinde bulunmamasıdır.

Hastalık Oluşması Önler

Muşmula içeriğinde bol miktarda C vitamini içermektedir. Bundan dolayı solunum yolları hastalıklarını engellemekle beraber yüksek tansiyonu ve kolon kanserini de engellediği söylenmektedir.