Semi Vejetaryen Nedir?

Semi Vejetaryen

Semi vejetaryen; yarı vejetaryen ya da esnek beslenme olarak da bilinmektedir. Et alımının bazı sebeplerle sınırlandırıldığı bir beslenme biçimidir. Ayrıca dengeli olduğu sürece sağlık bakımından da pek çok yarar sağlamaktadır.

Semi Vejetaryen Nedir? Ne Demektir?

Semi Vejetaryen

Semi vejetaryen ve fleksitaryen beslenmenin, ağırlıklı olarak bitki bazlı besinleri tüketen ancak bazen de et tüketen herkesin benimsediği esnek bir beslenme şekli olduğu söylenebilir. Bu nedenle de semi vejetaryenler balık, kabuklu deniz mahsulleri ve kümes hayvanları tüketebilirler.

Vejetaryenlik ve hayvanlara saygı daha da önem kazandığı için bu yaşam tarzını benimseyenlerin sayısı da artmış durumdadır. Yarı vejetaryenlerin ve semi vejetaryenlerin etten tam anlamıyla vazgeçtiklerini söyleyemeyiz. Bu grupta kırmızı et tüketenler olduğu gibi beyaz et veya balık eti tüketenler de var. Aynı şekilde haftanın belirli günlerinde et tüketmeyi tercih edenler de…

Diğer yandan sebze tüketiminin artması sağlık yönünden faydalı olduğu için kimi insanlar sağlık sebepleri ile bu beslenme tarzını tercih etmektedir. Yarı vejetaryen beslenme üç farklı gruba ayrılır:

  • Semi vejetaryen: Kırmızı ve beyaz eti sınırlı düzeyde tüketirler.
  • Pesko-vejetaryen: Tek et kaynağı olarak balık ve türevlerini tüketirler.
  • Tavuk-vejetaryen: Balık ve kırmızı et yerine tavuk etini tüketirler.

Semi Vejetaryen Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

semi vejetaryen nedir

Semi vejetaryenlik birçok açıdan faydalar sunar. Bunlar:

1. Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Semi vejetaryen beslenmenin sağlık üzerinde yaratabileceği etkinin iki sebepten kaynaklandığı söylenebilir. İlki, insülinde değişiklik yaratmadığı için tokluk hissinde kilit faktör olan besin liflerinin tüketimidir. Diğer yandan besin kalitesi düşük olan gıdalar, bu beslenme çeşidinde sınırlıdır. Bu sebeple de bitki bazlı beslenmek, kilo vermeniz konusunda size yardımcı olabilmektedir.

2. Diyabeti Önler

Yarı vejetaryen beslenme, tip 2 diyabete yakalanma riskinizi düşürmektedir. Hatta diyabet hastası olanlar için de semi vejetaryen beslenme tavsiye edilmektedir.

3. Kanseri Önleyebilir

Rutin olarak sebze, meyve, kepekli tahıl, baklagiller gibi gıdaların tüketilmesi, hücreleri hasardan koruyan antioksidanların alımını artırmaktadır. Bu nedenle semi vejetaryenlik, kansere yakalanma riskini minimuma düşürmektedir.

4. Böbrek ve Safra Taşlarını Engeller

Aşırı protein alımı, idrar yolu ile vücuttan kalsiyum, oksalik ve ürik asitlerin atılmasına neden olmaktadır. Bu bileşenler safra ve böbrek taşlarının temel bileşenleridir. Bundan dolayı, et tüketimi ne kadar düşük olur ise bunlardan muzdarip olma riski de o denli düşük olmaktadır. Et bazlı protein yerine bitkisel protein kaynakları tüketilerek, safra ve böbrek taşları önlenebilmektedir.