10 Maddede Yulafın Faydaları

Yulafın Faydaları

Yulafın faydaları oldukça fazladır. Sağlıklı ve bilinçli bir şekilde beslenmeyi önemseyen bireyler tarafından yulaf gibi faydalı besinlerin tüketimi sıklıkla tercih edilir.

Buğdaygiller ailesine ait olan yulafın sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmesinde, içinde yer alan faydalı bileşenler etkili olur. Bu bileşenlere beta-glukan, vitaminler, mineraller ve lifler örnek olarak verilebilir. Bu besin içeriği sayesinde yulaf, vücudun ihtiyacını karşılarken tok kalmaya da yardımcı olur. Peki yulafın faydaları tam olarak nelerdir? İşte 10 maddede yulafın yararları!

Yulafın Faydaları

Yulafın Faydaları

Çoğunlukla öğütülmüş olarak tüketilen ve zengin besin içeriği ile dikkat çeken yulafın faydaları şu şekilde sıralanır:

1. Kalp Sağlığına İyi Gelir

Kalp ve damar hastalıklarının görülme oranında her geçen gün artış yaşanırken, kalp sağlığına iyi gelen besinlerin önemi de artmaktadır. Yulaf, kalp sağlığını olumsuz etkileyen kötü kolesterolü düşürmede etkili olan beta-glukan adı verilen bir bileşen içerir. Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığının korunmasında etkili olur. Yulafın içinde yer alan C vitamininin de kalpteki rahatsızlıklara karşı etkili olduğu, kalp krizini önlediği ve felç riskini azalttığı bilinir.

2. Zayıflamaya Yarımcı Olur

Lifli besinler, yavaş sindirilmeleri nedeniyle daha uzun süre tok tutar. Yulaf da zengin lif içeriği ile az bir miktarda tüketilse dahi tokluk hissi verir. Bu sayede zayıflama sürecinde yaşanan rahatsız edici açlık hissi önlenir ve gıda tüketimi ihtiyacı azalır. Bu özelliği sayesinde zayıflama sürecinde önemli bir katkı sağlar.

3. Kan Şekerini Düzenler

Yulafın faydaları arasında bir diğeri de kan şekerini düzenlemesidir. Yulaf, glisemik endeksi düşük olan bir besindir. Bundan dolayı kan şekerini düşürücü etki gösterir. Bu özelliği ile insulin hassasiyeti ve diyabet üzerinde etkili olur.

4. Sindirim Sisteminin Çalışmasını Destekler

Lifli besinlerin sindirim sistemi açısından önemli bir etkisi vardır. Liflerin özel yapısı sayesinde bağırsakların ve midenin çalışması desteklenir. Bu durum bu organlardaki tembelliği önleyerek sağlıklı bir şekilde gerekli fonksiyonların yerine getirilmesini sağlar. Sindirim sistemi organlarının düzgün bir şekilde çalışmasıyla kabızlık ve hazımsızlık gibi pek çok rahatsızlık önlenebilir.

5. Kas Oluşumunu Destekler

Yulafın içinde bolca karbonhidrat, protein ve doymamış yağ asidi bulunur. Vücuda büyük ölçüde enerji sağlayarak spor yapanların daha verimli bir gün geçirmesine yardımcı olur. İçindeki demir minerali de kana oksijen taşınmasında etkili olan önemli bir bileşendir. Bu özellikleri ile yulaf tüketmek, kas oluşumunu destekler.

6. Sinir Sistemine İyi Gelir

Alzheimer, demans ve Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemekle beraber bazı besinlerin bu hastalıkların görülme oranını düşürdüğü gözlenir. Bu besinlerden biri de zengin antioksidan içeriğine sahip olan yulaftır.

7. Kemikleri Güçlendirir

Kemikleri güçlendirmesi de yulafın faydaları arasındadır. Yulafın içinde kas ve kemik gelişimine fayda sağlayan kalsiyum minerali bulunur. Düzenli olarak doğru miktarda yulaf tüketilerek kemiklerin hem güçlenmesi sağlanır hem de kemik sağlığı korunur. Bu sayede başta osteoporoz hastalığı olmak üzere pek çok hastalık önlenir.

8. Anti-İnflamatuar Özelliklere Sahiptir

Bağışıklık sistemi çeşitli durumlarda vücudu korumak adına tepki verir. Bağışıklık sisteminin gösterdiği bu tepkilerden biri de iltihaplardır. İltihaplar, herhangi bir hastalık durumunda iyileşme sürecine dahil olan doğal bir durumdur.

Yulaf, zengin antioksidan içeriği sayesinde vücuda zarar veren ve bağışıklık sistemini zayıflatan serbest radikallerin verdiği hasarı önlemede etkili olur. Bağışıklık sisteminin daha güçlü kalmasını sağlayarak iltihap oluşumunu azaltabilir.

9. Cilt Sağlığına İyi Gelir

Kişisel bakım sektöründe cilt için kullanılan malzemelerin önemli bir payı vardır. Yulafın içinde cilt için faydalı olan pek çok vitamin ve mineral bulunması, birçok kişisel bakım ürününde yulaf kullanılmasında etkili olur. Bu özellikleri sayesinde yulaf tüketimi de cilt için önemli faydalar sunar. Cilt lekelerine iyi gelmesinin yanı sıra cildin daha parlak ve sağlıklı gözükmesini sağladığı da bilinir.

10. Çocukluk Astımını Önler

Çocukluk döneminde çeşitli nedenlere bağlı olarak astım meydana gelebilir. Astım, öksürük ve solunum güçlüğü ile kendini eden bir tür hastalıktır. Zengin besin içeriğine sahip olan yulafın çocukluk astımına karşı önleyici bir etkisi vardır. Çocukların öğünlerine bir miktar yulaf eklenerek bu hastalığın önüne geçmek mümkündür.